Mini-ijstijd?

Het Nieuws bericht:

Zonneactiviteit op z’n laagst sinds een eeuw: “Mogelijk mini-ijstijd op komst”

 

winter

De zon is momenteel het minst actief sinds een eeuw. En dat is volgens sommige wetenschappers geen goed nieuws: het zou namelijk een mini-ijstijd kunnen veroorzaken.

Voor de tweede keer deze maand ging de zon in zogenaamde “biljartbalmodus”. Daarmee wordt verwezen naar het feit dat er nauwelijks zonnevlekken te zien zijn op het zonneoppervlak. Volgens astronomen is dat niet zo uitzonderlijk aangezien de zonneactiviteit meestal een cyclus van 11 jaar volgt en zo’n veranderingen in zonnevlekken dus niet zo abnormaal zijn. Maar het is wel zo dat de zon hiermee in zijn rustigste periode zit in meer dan een eeuw.

En als deze trend zich doorzet, kan de aarde afstevenen op een mini-ijstijd, zo waarschuwen wetenschappers.

Momenteel zitten we in Cyclus 24, die begon in 2008. De vorige keer dat er zo weinig zonnevlekken waren als nu, was in Cyclus 14 in 1906. In februari van dit jaar ging de zon een eerste keer voor een aantal dagen in “biljartbalmodus”, gevolgd door nog een keer op 4 juni. De zonneactiviteit bleef toen vier dagen lang bijzonder laag. Een paar dagen geleden, 23 juni, was het weer zover.

Zonneactiviteit op z’n laagst sinds een eeuw: “Mogelijk mini-ijstijd op komst”
In februari ging de zon een eerste keer dit jaar in “biljartbalmodus’Foto: NASA

De Kleine IJstijd

Tussen 1645 en 1715 was de zonneactiviteit nogmaals op z’n laagst. Het is de langste periode aan één stuk waarbij er nauwelijks zonneactiviteit gemeten werd. In die periode was het ook kouder op onze aarde. De jaren van 1645 tot 1715 worden omschreven als “De Kleine IJstijd”. De gemiddelde temperatuur in Europa lag toen bijvoorbeeld een graad lager dan normaal. Rivieren die nooit bevroren, deden dat plots wel. Europa kende een reeks zeer strenge winters.

Wetenschappers vermoeden daarom dat zo’n langdurige activiteitsminimum van de zon samenhangt met het klimaat op aarde. Boevndien voorspellen wetenschappelijke modellen van de zonnecyclus dat de activiteit van de zon tegen 2030 met 60 procent zal dalen. Verschillende wetenschappers, die verzamelden op de National Astronomy Meeting in Llandudno in Wales, denken daarom dat ons een nieuwe mini-ijstijd te wachten staat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s