De smeltende Noordpool

Al Gore wist het in 2005 zeker; de Noordpool smelt in z’n geheel weg en over 10 jaar zou alle ijs verdwenen zijn. Het voordeel van dit soort absurdistische uitspraken is aandacht. Vele groengelovigen geven aan  dat deze uitspraak, gekoppeld aan de sprookjesfilm ‘An inconveniënt truth’ voor hen het keerpunt was in het leven. Van onbevangen, vrolijk mensje naar een depressief, eenzijdige klimaat-zeurpiet.

Maar het nadeel is de tijd. Hoogmoed komt voor de val. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en de Noordpool is nog even ijzig als hij altijd al was. Heel wonderlijk is te moeten constateren dat wie eenmaal klimaat-zeur is geworden hier niet meer vanaf komt. Al bevriest binnenkort de gehele Noordelijke IJszee met de schotsen tot op het strand van Ameland, volgens de klimaat-zeur is de Noordpool gesmolten want de Leider heeft het gezegd.

Interessant is om de feiten er even bij te pakken:Dia23

Goed zichtbaar is dat de ijsmassa van de Noordpool geen statisch begrip is. In de zomer is er smelt en in de winter aangroei. Door de jaren heen is er een toe- of afname in de zomer- en winterpiek waar te nemen. Voor mensen die niets van de kringlopen in de natuur begrijpen, zoals de salonsocialist Al Gore, kan het met wat onjuiste informatie dan best spannend worden. Wie niet al te slim is en leeft in het jaar 2008 ziet het einde der tijden naderbij komen want de trend is neerwaarts. ‘What’s goes up, must come down’ is ooit eens gezongen door een hit-zangeres. Klimaat-zeuren kennen deze logica echter niet. Trend naar beneden betekent in hun simpelheid dat het nooit meer goed komt. Maar de natuur herstelt zichzelf en is daar de mens niet bij nodig. Vanaf 2009 neemt het ijs-volume van de Noordpool weer gestadig toe, weliswaar in 2015 even onderbroken door ‘El Nino’.

Omdat de intensiteit van de zonnewarmte aan het afnemen is, ontstaat er weer meer ijsvorming bij de polen:

Dia27

Deze processen vinden plaats in de gigantische kosmos waar de mens als wezen helemaal niets voorstelt. Heeft de zon veel erupties (zonnevlekken) dan straalt hij meer warmte uit. Omdat de activiteit van de zon aan het afnemen is, straalt de zon nu minder warmte uit. Even ter geruststelling van de klimaat-zeuren; ook aan een afnemende zonne-activiteit komt vanzelf een einde. En de mens heeft daar geen enkele invloed op.

Hoe variabel de ijs-volumes zijn, toont de volgende diagram:

Dia22

Augustus is de maand dat de Noordpool het laagste volume van het jaar heeft. Vanaf september groeit de ijsmassa weer aan. In bovenstaande grafiek  is goed te zien dat geen enkel jaar op dezelfde wijze verloopt. De variaties in een heel jaar vinden allemaal plaats binnen een bepaalde bandbreedte. Deze staat niet vast maar geeft wel een langjarig gemiddelde aan.

Dia20

De variatie die natuur aan zijn processen geeft, leidt bij leken vaak tot vermakelijke misverstanden. De smeltende Noordpool is een van de iconen van de klimaat-zeuren. Voor hen het onomstotelijk bewijs dat het fout gaat met de wereld. Alleen kloek optreden kan de aarde en de mens nog redden. Het is dan wel zuur dat de pool aan de noordzijde van onze planeet helemaal niet verontrustend wegsmelt maar juist weer meer ijs aanzet. Een van de reddende engelen is oud-journaal lezeres Sasha de Boer. Zij mocht bij Pauw enige tijd terug de treurige berichten van de smeltende pool huichelen. Erg jammer voor haar is echter dat er altijd weer die vervelende feiten zijn:

Dia27

Waar klimaat-zeur Pauw haar moed en getuigenis erg over waardeerde, tonen de feiten dat onze Sasha helemaal niets gezien kan hebben omdat er nagenoeg geen verschil is waar te nemen in beide jaren. Niet de feiten zijn kennelijk belangrijk maar het in stand houden van de klimaatleugen is het hoofddoel.

Als we op de laatste jaren inzoomen zien we weer een in volume toenemende Noordpool. Dat is slecht nieuws voor de windmolen en zonnepanelen industrie. Want geen smeltende pool is geen opwarmende aarde. Geen opwarmende aarde is geen schuldige mens. Geen schuldige mens is geen CO2 probleem. Dus zijn de in overhaast neer geplante inefficiënte apparaten totaal overbodig.

Dia21

Klimaat-zeuren brengen momenteel weer allerlei verontrustende berichten over de Noordpool en Groenland in de omloop. Het smeltwater loopt hen weer uit de mond. Hun hoop is gevestigd op een tijdelijk effect veroorzaakt door het weer-fenomeen El Nino. Hoe erg de huidige situatie is, laat een grafiek van de laatste metingen keurig zien. Sasha de Boer kan maar beter thuisblijven. Het wordt er weer vreselijk koud wat ongetwijfeld weer veel ijsvorming tot gevolg zal hebben.

afbeelding1

Bovenstaande grafiek laat de uitgewerkte effecten van El Nino goed zien. In de periode januari – juni is het effect duidelijk aanwezig met de laagste ijs-aangroei in de laatste vier jaar. In de periode juni – heden is het effect over en is de ijs-aangroei krachtiger dan in de eerdere jaren.

Wat de Noordpool betreft, kan de mens rustig verder leven en kunnen de Parijs-afspraken in de prullenbak.

Update
Het afgelopen jaar is de ijs-aangroei en de sneeuwval op Groenland behoorlijk toegenomen. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de temperaturen op en rondom de Noordpool verder aan het dalen zijn. Soortgelijke berichten zijn er van New-Foundland en Oost-Siberië.

Grafiek laat ijs-groei Groenland zien tot jan-17. Dit effect is doorgegaan tot nu toe (sept-17).

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s