Ontgroening

In de tweede helft van januari 2017 zijn een groot aantal gegevens vanuit de wetenschap gekomen die aantonen dat het met de aanstaande klimaatramp wel wat mee gaat vallen. In 24 paragrafen wordt hieronder ontnuchterend over de nieuwste ontwikkelingen van de klimaathysterie uitleg gegeven.

 

  1. De vastlopende Energiewende

dia37

In 2016 is in Duitsland iedere maand meer gas verstookt dan in dezelfde maand een jaar eerder. Hoewel dit land volop doorgaat met het plaatsen van hernieuwbare energiewonderen is er meer fossiele energie nodig. Dit zal in de toekomst niet anders worden omdat er voortdurend -baseload- moet zijn. Als de wind even gaat liggen of er een wolkje voor de zon verschijnt moet er direct fossiele energie beschikbaar zijn. Daarom neemt met het aantal molens en panelen ook het verbruik van fossiele brandstoffen toe.

 

 

2. De afdeling klimaat van de NASA liegt u een beetje voor

dia38

Onderzoek heeft aangetoond dat de NASA (de klimaatafdeling) de gegevens manipuleert om aan te kunnen tonen dat het alsmaar warmer wordt. De feitelijke data wordt zo aangepast dat de opgeleverde grafiek van temperatuurstijging voor de groene lobby het ultieme evangelie is. De meetreeksen van de eerste helft van de vorige eeuw zijn fors naar beneden bijgesteld waardoor het beeld ontstaat dat het geleidelijk warmer is geworden de afgelopen 100 jaar. De warmteperiode van rond 1940 wordt daarmee volledig ontkend. Trouwens ook de KNMI kent dit trucje. Vorig jaar hebben onze koninklijken de gegevens aangepast aan de wensen van Greenpeace. De warmste zomer van de eeuw (1947) is door het gezelschap afgewaardeerd zodat alleen maar recente jaren in de top tien staan. Zo ziet een klimaat-alarmist het immers het graag.

 

3. De burger wordt op het verkeerde been gezet

dia39

Als we de krant lezen of het journaal volgen, komt regelmatig een bericht voorbij, bedoeld om het klimaatgeloof wat vaster in onze weke hersenen te groeven. Een prachtig voorbeeld hiervan is de opkomst en ondergang van de bekende oceaan oscillatie ‘El Nino’. Deze verticale stroming treedt om ongeveer iedere vijf jaar op. De laatste was een heel krachtige. Toen El Nino zich aan het opbouwen was, zo halverwege 2015, schetterde krant en nieuws-tv dat de menselijke invloed op het klimaat nu toch wel heel duidelijk was. ‘Nog nooit zulke hoge temperaturen waargenomen’ en ‘Het warmste jaar ooit’ waren boodschappen die tot ons kwamen, samen met het nieuws dat het voornamelijk onze eigen schuld was omdat wij veel CO2 uitstoten. Vanaf maart 2016 zijn deze berichten verstomd. El Nino was klaar met zijn kunstje en het koelde wereldwijd weer af tot de gemiddelde temperatuur. Als deze afkoeling al in het nieuws kwam dan werd daar steevast bij verteld dat dit door natuurlijke oorzaken kwam. Gelukkig zijn wij slim genoeg om het echte verhaal te weten.

 

 

4. Hoge prijs

dia40

Om de groene droom gerealiseerd te krijgen moet er geld worden geïnvesteerd. Met de prijzen op de energiemarkt kunnen onze groene producten van geen kant concurreren dus heeft het landsbestuur besloten dat wij de tekorten mogen betalen. Het gaat niet om een paar schamele kwartjes in dit geval. De belastingbetaler in Duitsland is al voor €29.154.000.000,– aangeslagen. Dat ze voor dit geld een veelvoud aan echte energie hadden kunnen aanschaffen doet er niet toe. En dit is nog maar het begin. Er wordt wereldwijd nog maar slechts voor 1,5% hernieuwbare energie gewonnen. Daar is dan wel de aantekening bij dat tijdens dit produceren op de achtergrond altijd evenredig veel fossiele brandstof wordt gebruikt voor de achtervang. Het uiteindelijke bedrag zal dus vele malen hoger worden. Een zeer forse verhoging van de prijs voor groen komt bij het creëren van opslag. De heer Musk verkneukelt zich nu al om die domme bestuurders. Hij kan straks aan de lopende band zinloze accu’s verkopen tot de economie er volledig op vast loopt. Een doorberekening laat zien dat de energieprijs bij het voltooide groene wonder, een gezin €4000,– per maand gaat kosten. Dan weet u meteen wat u nog overhoudt voor de kruidenier.

 

 

5. El Nino is klaar

dia41

Een record wat ons nooit is verteld. Geen enkele krant of tv-journaal, zelfs niet een overactieve weerman, heeft ons willen vertellen van een uitzonderlijk record wat in de eerste week van 2017 zich heeft voorgedaan. El Nino was uitgeraasd en wat door een sterke werking hoog was geklommen, kon niet anders dan ook weer diep vallen. De temperatuur daalde in die week wereldwijd met meer dan een graad Celsius. Sinds de metingen had dat zich nog nooit voorgedaan. Wij kunnen onze kleinkinderen vertellen dat we erbij waren. Jammer is alleen dat u het eigenlijk niet mag weten. Het idee zou eens kunnen ontstaan dat het met de opwarming wel meevalt. Ook heeft Greenpeace liever niet dat u lastige vragen gaat stellen. Om hun bestwil is daarom dit feit maar niet verteld.

 

 

6. Het wordt warmer!

dia42

De boodschap die u in het klimaatdebat krijgt, is dat het warmer wordt. Bovendien, zo wordt er aan toegevoegd, gaat dat leiden tot catastrofale rampen. Een onderzoeker is nogmaals gaan kijken naar dit veronderstelde fenomeen. Hiervoor heeft hij alle beschikbare data opgevraagd van het oppervlaktewater van de zeeën en oceanen van de afgelopen 40 jaar. Water neemt warmte op als de buitentemperatuur hoger is als van dat water en geeft warmte af als de buitentemperatuur koeler is. De watertemperatuur is daarmee een stabilisator van de gemiddelde warmte. Daarom is het interessant om te zien wat er nu met het wereldwijde zeewater is gebeurd de afgelopen jaren. De toegenomen warmte zou toch afleesbaar moeten zijn in deze gegevens. En inderdaad uit de aflezing kan je goed de warmere en koelere perioden terugvinden. Maar de trend blijkt gewoon vlak te zijn. Even herhalen: de trend blijkt gewoon vlak te zijn. Dit is niet zo verrassend als je weet dat het al vanaf 1998 niet meer warmer wordt in de atmosfeer. Vanaf 2007 is er zelfs een lichte dalende trend te zien. Voor beleidsmakers is dit gegeven toch iets om rekening mee te gaan houden. De uitstoot van CO2 is wel doorgegaan. Ook de hoeveelheid CO2 ppm is toegenomen. Zou de groene kerk gelijk hebben met hun klimaatwaan dan zou de thermometer eigenlijk hebben moeten oplopen. Toch is het een feit dat er geen toename van temperatuur is waargenomen de afgelopen tijd. Dit geeft stof tot nadenken.

 

 

7. Duitsers helemaal klaar met de ‘Energiewende’

dia43

Duitsland loopt in Europa voorop met de energietransitie. Nu zegt een spreekwoord: ‘hardlopers zijn doodlopers’. En daar begint het in dit geval ook naar uit te zien. Ze houden zo nu en dan een enquête bij onze oosterburen. Vaak krijgt u dan te horen dat het volk nog massaal achter de ‘Wende’ staat. Dat is natuurlijk ook de ideale situatie voor ons als volgers. Dan blijven wij ook geloven in een mooie toekomst met op iedere horizon die prachtige esthetische windmolens met hun irritant doordringend gezoem. Maar zoals zo vaak, gaan ook hier weer van die onafhankelijke onderzoekers weer roet in het eten gooien. Deze hebben de Duitsers eens niet een onderzoek met manipulerende vragen  voorgelegd maar direct op de man (vrouw) afgevraagd: ‘Vindt u het nog leuk?’ met als keuze: Ja oder Nein. De uitkomst is een drama voor de groen gelovige familie. Liefst 85% van de ondervraagden geeft aan, dat de kosten volledig uit de hand lopen en dat het daarmee onverantwoord is om nog langer op deze weg door te gaan. Denkt u nu van ‘wat raar, daar heb ik niets over in de krant gelezen?’, dan kan dat kloppen. Ook in de Nederland hebben we een zelf opgelegde censuur op klimaatberichten. De (voormalige) directeur van de NPO, de heer Hagoort, heeft publiekelijk toegegeven dat hij geen berichten plaats of uitzendt die een negatief effect kunnen hebben op de jubelstemming van de groene goeroe’s.

 

 

8. Engeland heeft geen toegenomen neerslag

dia44

Even ter herinnering. Het klimaatdrama ontstaat door menselijk handelen en zal tot vreselijke rampen gaan leiden. Een van die plagen zal de toename van de hoeveelheid neerslag zijn waardoor oogsten worden vernietigd, land gaat onderlopen en massa’s mensen zullen moeten verhuizen. Als het om voorspellen van tegenspoed gaat , dan ben je bij onze alarmisten aan het goede adres. De wijsheden halen ze uit hun computers. Deze weer-deskundigen zitten de hele dag binnen, achter hun PC. Ze hebben kneiter-dure software en die kan voorspellen wat er in de komende jaren gaat gebeuren. Wel is er nog een klein probleempje. Omdat ze al jaren de ziener met de glazen bol spelen, is het al mogelijk om naar buiten te lopen en de afschuwelijke gevolgen van ons diesel-rijden te aanschouwen. Niet dat de groene weermannen overigens naar buiten gaan, maar theoretisch is het mogelijk. Het is dan ook bijzonder flauw dan de realisten, die zelden achter zo’n vooruitblik-computer zitten, met echte feiten aan komen zetten. Hieruit blijkt niet alleen dat de wonder-pc bij het oud vuil kan, maar dat een beetje buitenlucht ook de dames en heren van de groene kerk goed zou doen. Engeland, toch een van de natste landen van ons continent, heeft een op feiten gebaseerde grafiek opgesteld van die grote toename van de hoeveelheid neerslag en naar buiten gebracht. En wat blijkt: ‘Niets’. Helemaal niets. Er is in een periode van 250 (!) jaar totaal geen enkele toename van de regenintensiteit in de maand december waar te nemen. U zult begrijpen, gelet op eerdere berichten, dat ook deze feiten u niet worden verteld door de krant of tv. Zelfs onze weermannen krijgen het in hun vlotte praatjes niet over hun lippen.

 

 

9. Engeland heeft geen toegenomen neerslag (2)

dia47

Het is dan duidelijk dat de maand december over een lange reeks van jaren bepaald geen toename van neerslag laat zien maar een jaar heeft meer maanden. Daarom is het goed dat er ook een overzicht is dat het neerslag verloop over een periode van 250 jaar laat zien gemeten over een vol jaar. In 1770 viel er in Engeland 1000 mm regen. In 2015 viel er in Engeland 1000 mm regen. Als u het verschil tussen deze twee getallen uitrekent dan hebt u de toename concreet in beeld. Deze 1000 mm is trouwens hoog als je let op gemiddelde. Voor het Verenigd Koninkrijk ligt dat rond 900 mm per jaar. Al 250 jaar lang. Wederom hoor ik u denken ‘waarom vertelt niemand mij dit?’ Als u de vorige punten goed hebt gelezen, weet u ook het antwoord.

 

 

10. Energiebronnen van de toekomst

dia45

ExxonMobil heeft een professionele ploeg mensen in dienst, die met de situatie van het heden, kunnen voorspellen welke energiebronnen in de toekomst nodig zullen zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit is voor het bedrijf van levensbelang en hier wordt dan ook veel aandacht en tijd ingestoken. Als men dan met een tabel naar buiten komt, kun je er zeker van zijn dat daar goed over is nagedacht. Nu heb ik laatst een man ontmoet, die helemaal idolaat was van het groene denken. Helaas zijn deze niet zeldzaam. Deze meneer kwam zijn toehoorders vertellen dat in 2040 (NB; dat is al over 23 jaar!) Nederland geheel van energie zou worden voorzien door Zon en Wind, met zo nu en dan een beetje steun van een biomassa-installatie. De man heeft van zijn publiek ook nog applaus gekregen waarbij de vraag terecht gesteld kan worden wie er nu dommer was. Onze spreker heeft duidelijk geen contact gehad met de denktank van ExxonMobile. Deze deskundigen gaan ervan uit dat er een doorlopende toename is in het gebruik van Gas en Olie tot 2040. Het gebruik van Steenkool groeit ook nog even door maar gaat daarna afvlakken. Nucleaire energie zal zich tegen die tijd hebben verdubbeld. De vraag naar Biomassa blijft constant en tegen een gigantische prijs en dus met opoffering van veel welvaart blijft in de marge van al dit energie-geweld zon en wind ook een bescheiden rolletje spelen. Hydro kan nog groeien maar loopt uiteindelijk wel tegen zijn begrenzing aan. Niet in de verste verten is er sprake van een dominante rol voor wieken en panelen weggelegd, laat staan de alleenheerschappij.

 

 

11. Hoelang nog warm?

dia46

Wij hebben elkaar aardig een warmtecomplex aangepraat. Als er een groep volwassenen bij elkaar zit in het Marokkaanse Marakech hebben ze het over niets anders. Ze weten het allemaal zeker; over 83 jaar is het op aarde wel 4 graden warmer. Maar dat mag niet. Als dat gebeurt loopt het heel slecht af met de aarde incluis mensheid, dat is geen discussie en ze kijken elkaar zeer instemmend aan. Dus gaan ze plannetjes maken. Eentje staat op en roept: ‘laten we afspreken dat het maar 2 graden warmer wordt’. Hij krijgt applaus. Het gejuich is lange tijd hoorbaar. Dan staat een ander op: ‘maar hoe?’ De stilte die dan volgt lijkt uren te duren. Een op het oog wel slim uitziende vrouw roept: ‘laten we stoppen met huizen bouwen, we gaan ook geen machines meer maken. De hele elektronica-branche verbieden we. Door het harde werken van de laatste jaren is het warmer geworden, dus als we stoppen met werken zal het weer kouder worden’. Er breekt opnieuw een gejuich uit wat uren aanhoudt. De vrouw wordt op de schouders genomen en gaat voorop in de polonaise. Blije gezichten, mensen vallen elkaar in de armen en slaan elkaar op de schouders. Als de voorzitter weer een beetje rust in z’n gehoor heeft weten te krijgen, staat een magere man op: ‘Ik weet hoe we de temperatuur zelfs maar 1,5 graad kunnen laten stijgen’. De menigte is doodstil en wacht vol spanning het vervolg af. De slimmerik: ‘Door te stoppen met voedsel te produceren’. Man’s woorden zijn amper koud of het gepeupel begint te dansen en te springen. Een geweldige samenzang wordt ingezet, bier stroomt rijkelijk vloeiend uit de kraan. Blijdschap, echte intense blijdschap straalt de hele club uit.
Nee, hier wordt niet een doordeweekse dag in het gekkenhuis beschreven maar een conferentie van wereldleiders. Niet gehinderd door enige kennis oreren de al dan niet gekozenen de meest bizarre ideeën.
Ondertussen in de echte wereld maken wetenschappers zich zorgen. Ze hebben vastgesteld dat de zonneactiviteit zijn maximum heeft bereikt en dat deze de komende 30, 40 jaar gaat dalen. De wereldtemperatuur is als een soort vertraagde Siamese tweeling aan de zonnestraling gekoppeld. De wereld gaat de komende jaren afkoelen en dat is pas zorgelijk, gelet op de gevolgen voor de opbrengsten  van voedseloogsten en de vraag naar energie.

 

 

12. CO2 uitstoot

dia48

Laatst mocht ik het visierapport Duurzaamheid van een gemeente lezen. Het was een redelijk dik document geworden waarin vele woorden waren verwerkt. Echter een woord, eigenlijk een natuurkundige aanduiding, viel op door zijn talrijk verschijnen: ‘CO2’. De duurzame mens heeft een duidelijke vijand. Er lijkt geen grotere bedreiging voor het voortbestaan van de soort dan dit gas. Daar kan geen nucleaire dreiging tegenop. Binnen de gelovige groep schijnt niemand op het idee te komen dat CO2 feitelijk een basaal gegeven is waarzonder leven op aarde onmogelijk is, maar dit terzijde. In de huidige oorlog tegen dit gas worden er helden geboren. Duitsland is zo’n held. Fantastisch hoe dit land zich zelf ten gronde richt met werkelijk op iedere straathoek een partij windmolens die het gebruik van fossiel gaan terugdringen en daarmee voorkomen dat er CO2 wordt uitgestoten. Nee dan is Nederland nog maar een verlegen achterhoedespelertje. In Europa produceren alle landen elektriciteit. Dan doen ze omdat de bevolking graag luxueus wil leven. Knopje om, lampje brandt. De ouderen herinneren zich Catweazzle nog wel. Elektriciteit wordt gemeten in kWh. Een onderzoeker leek het wel interessant om te kijken hoeveel CO2 uitstoot een land heeft per geproduceerde kWh. Dit levert dan weer een mooi lijstje op met goede landen en slechte landen. De uitslag zal velen versteld doen staan. Nederland zit in de voorhoede. En onze buren? We zien Duitsland helemaal in de achterhoede staan. Het blijkt een van de meest ‘vervuilende’ landen te zijn. Dit vraagt om een verklaring.
Als we nader inzoomen, blijkt dat voor iedere zonnepaneel en voor iedere windmolen een achtervang nodig is. Die molens en panelen zet je er als het ware voor Piet Snot neer. Als het molentje energie produceert in Duitsland staat op de achtergrond een bruinkoolcentrale gezellig mee te roken om bij een plotselinge windstilte het werk over te kunnen nemen. Al zetten ze hun hele land stijf vol molens (waar de groen beminden gek genoeg voor zijn) hun CO2 uitstoot gaat er niet door dalen. Het verschil wordt gemaakt door de gebruikte brandstof in de traditionele centrales. Noorwegen barst van de waterkrachtcentrales; betrouwbaar en altijd werkend. Frankrijk heeft zo’n 20 kerncentrales; goedkoop en nagenoeg CO2-vrij. Nederland wekt vrij veel energie op met gas en dat is stukken frisser dan bruinkool.

 

 

13. De cyclus

dia49

Abdussamatov is een Russische klimaat onderzoeker. Hij doet dat niet op een bescheiden schaal. In zijn onderzoek betrekt hij alle elementen die invloed op het klimaat kunnen hebben. Dit ligt bij Greenpeace totaal anders. Deze specialisten kijken alleen naar CO2. Onze Rus bestudeert met name de eeuwig durende cycli die onze planeet op klimaatgebied steeds weer doormaakt. Daarbij heeft hij nu vastgesteld dat de zon haar maximum punt heeft bereikt voor wat betreft zonne-activiteit. De afgelopen 100 jaar heeft de zon steeds meer activiteit opgebouwd, volgens meerdere wetenschappers de hoogste in 4000 jaar (!). Op onze aarde hebben we dat gemerkt want het is gemiddeld de afgelopen eeuw 0,8 graad Celsius warmer geworden. Volgens Abdussamatov gaat de zon nu een periode in van 100 jaar waarin de activiteit gestaag zal dalen en de aarde opnieuw in een kleine ijstijd zal brengen.

Deze cyclus wordt gevormd door de cirkels van Milankovitch. Deze geleerde heeft vastgesteld dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon doorlopend in vaste patronen wisselt. De belangrijkste cirkel is dat iedere 100.000 jaar er een ijstijd is van 90.000 jaar afgewisseld door een warmere periode van 10.000 jaar. Wij leven op dit moment in de nadagen van zo’n warme periode. Maar binnen deze grote cyclus vinden weer meerdere kleine plaats waarvan de 100 jaar cyclus er een is.

Abdussamatov stelt vast dat de koeling al is begonnen en waarschijnlijk tot het einde van de 21e eeuw gaat duren. Wij hoeven dus niet veel geduld te hebben om te ervaren wie er meer kijk op het klimaat heeft; de wetenschap of Greenpeace. Gewoon op je thermometer letten de komende jaren.

 

 

14. Het groene systeem

dia50

Subsidies zijn voor sommige mensen een zegen. Wanneer je niet echt zin hebt om een maatschappelijk toegevoegde waarde te leveren met je arbeid, heb je altijd een kans om met behulp van subsidies hier en daar wat destructief werk te doen. En daar word je dan rijk van bovendien. Zo is er door de groenen een subsidie op bijstook bedongen. Steenkool verbranden is slecht zoals u aan het dagelijkse weer kunt merken. Daarom is er bedacht dat er in plaats van steenkool, houtpellets de oven ingaan. Nu is dat een erg dure aangelegenheid. Hout heeft bij lange na niet de hoeveelheid warmte calorieën die steenkool heeft. Je moet dus nogal van dat spul aanslepen om een tijdje het vuur te kunnen laten branden.

En laten we daar nu subsidies voor hebben. Dit stelt de houthandelaren in staat om schepen vol houtpellets van over de hele wereld aan te slepen tegen een vergoeding die de waarde van de vracht ver te boven gaat. U mag u er niet mee bemoeien vindt de NPO want die willen niet negatief over klimaatbeleid berichten. Zo heeft de houthandelaar een lucratief zaakje op kunnen zetten. Hij ontvangt van u €160,– voor een partij waar hijzelf €100,– moet betalen. Deze hoeveelheid wordt vervolgens in de oven verbrand maar als het die dag waait, wordt de energie niet verbruikt omdat het slechts ter achtervang dient.

 

 

15. Hoe u wordt belazerd

dia51

De NASA afdeling klimaat, neemt het niet zo nauw met de waarheid. Het doel heiligt de middelen, is hun motto. U wordt verondersteld u vreselijk zorgen te maken over het klimaat. Dat levert de verzamelde groenen zeer veel voordeel. Zo krijgen wetenschappers veel onderzoeksubsidie los van de overheid, zo krijgen bepaalde industrieën veel opdrachten binnen om nutteloze apparaten te maken, zo kunnen politici zich opwerpen als redder van de aarde en tenslotte weten onbelangrijke mensen zich een status aan te meten zoals journalisten en acteurs. Zolang u maar bang blijft.

Door te zorgen dat de klimaatleugen klopt is de NASA wat met de gegevens uit het verleden gaan rommelen. Dat kan veilig. Een journalist stelt geen vragen die is slechts vol van bewondering. De NPO zendt geen negatieve berichten uit die het klimaatbeleid kunnen schaden en de politici grijpen graag iedere strohalm die hun wankele stellingen kunnen stutten. De temperatuur ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar behoort eruit te zien volgens het groene sprookje. Hier ligt een probleem. Want de temperatuur-lijn loopt niet mooi gestaag omhoog als sluitend bewijs dat CO2 slecht is.

Het klimaat gedraagt zich naar vaste patronen en cycli. Zo blijkt uit de werkelijk gemeten waarden dat het aan het begin van de 20e eeuw de temperatuur opliep om daarna weer te dalen. Om aan het eind van de eeuw weer op te lopen, keurig volgens de 40-jaar cyclus. Maar ja, u bent slim en gaat dus ogenblikkelijk vragen stellen die een journalist na laat. Als je genoeg vrienden hebt, kun je dit voorkomen. Als officiële klimaatorganisatie kun je als NASA een handje helpen. Je rommelt gewoon de warme jaren van rond 1940 flink naar beneden. De groenen kunnen vervolgens met een mooie grafiek weer hun subsidies opstrijken en politici kunnen weer verder gaan met het redden van de aarde.

 

 

16. Prijsontwikkeling

dia52

Onze groene vrienden hebben er alle belang bij om de marktwerking uit te schakelen. Dit is dan ook een van de nevendoelen van hun bestaan. U moet aan de windstroom. Deze zal op termijn concurrerend worden met klassieke energie, zo beweert althans de energieminister. Maar ja, die marktwerking! Energie van een windmolen en een zonnepaneel is wispelturig. Soms is er heel veel en soms is er niets. De markt werkt met vraag en aanbod prijzen. Bij veel vraag kan een windmolen tegen ongeveer de dubbele kostprijs van normale energie leveren. Dan vergeten we even voor het gemak de achtervang. Onze niet zo rekenvaardige minister gaat in zijn duurzaamheids-berekeningen dan ook uit van deze prijs.

Gewone energie wordt schaars en als die daardoor duurder wordt, komt een molen aardig in de buurt. Helaas voor het ministerie werkt het in de echte wereld niet zo. Als het waait gaan alle molens van West-Europa als een malle stroom leveren. Zonnepanelen doen hetzelfde als de zon eindelijk weer eens doorbreekt. Als deze twee samenvallen is het hek helemaal van de dam. Aanbod, ongelooflijk veel aanbod. De markt is keihard: veel aanbod is een lage prijs. Komt er eindelijk eens energie af van die mallotige apparaten, blijkt die op slag niets meer waard te zijn. Alle berekeningen kunnen in de prullenbak.

 

 

17. De temperatuur ontwikkeling

dia53

De afgelopen 20 jaar is het gemiddeld wereldwijd niet warmer geworden. In 1998 deed er zich een sterke El Nino voor en dat herhaalde zich in 2016. Beide kwamen min of meer op dezelfde piek uit. Deze pauze of hiates is voor de alarmisten een zure appel. Hij heeft zelfs geleid tot een heuse ‘climate-gate’. Medewerkers van klimaat-alarmistische bureaus wisten zich even geen raad en mailden elkaar dat dit nieuws niet naar buiten mocht komen. Deze mails lekten uit en de poppen waren aan het dansen.

Dan is het goed dat je vrienden hebt. Professoren die een goede naam te verliezen hadden, de geloofwaardigheid van IPCC stond op het spel, verdienmodellen van molenbouwers stonden op instorten en beschikbare subsidiepotten dreigden droog te worden gezet. Met volle overtuiging en met kameraadschappelijke steun van de media beukten de alarmisten het onheil opnieuw de wereld in. De oceanen hadden de warmte geabsorbeerd was hun uitvlucht. Iedere journalist die het groen geloof trouw wilde blijven, schreef zich de vingers blauw. Ramp en ellende, zo schreven ze, kwam nu toch wel met grote vaart op ons af.  De blufpoker werkte. Hoewel de gemiddelde burger zijn schouders ophaalde voor deze retoriek, in de mainstream bleef het groene geloof overeind.

De laatste jaren zit het de alarmisten weer mee. Nadat er weer een bescheiden opwaartse trend ontstond vanaf 2011, kwam daar dan precies op het juiste moment de grote, sterke El Nino. De stijging lag volgens de Greenpeace-club een beetje aan El maar vooral aan de mens. Journalisten tikten deze berichten met vette letters in de krant en de groene politici stuurden weer miljoenen subsidies naar de molenbouwers. Back on track. De komende jaren zullen naar verwachting ontnuchterend gaan werken voor de groene elite. Maar vooralsnog blijven ze in ‘the winning mood’.

 

 

18. De vergroening van de aarde

dia54

Donkere wolken boven de groene illusie. Waar ze ternauwernood ‘climate-gate’ hebben overleefd, is er nu serieus stront aan de knikker. De wereld is in rap tempo aan het vergroenen. Het is wel de passende kleur voor onze groen gelovigen maar het bevalt hen niet. Professor Happer uit de USA heeft nog wat extra zout in de nieuwe wonde gesmeerd. Hij stelt dat met de toename van CO2 in de atmosfeer de aarde er alleen maar beter van wordt. Planten groeien graag met een flinke portie van dit broeikasgas. Happer stelt dan ook zonder blikken of blozen dat het CO2 wel mag verdubbelen of verdrievoudigen.

Een groene wereld met steeds meer plantengroei is ecologisch een fantastisch verhaal. Veel groen is veel voedsel. Dat betekent dat er voor dieren meer te kanen valt. Dus uitdijende populaties. U heeft hem al door; dit zijn geen rampen, dit is een directe zegen. Nu ook het toenemen van orkanen en de hoeveelheden neerslag niet echt op gang weten te komen, dreigt er opnieuw een afgang voor de groene kerk. Het gaat uitstekend met moeder aarde en zo zien zij het niet graag. Dit raakt hen vooral direct in de beurs. Gelukkig zendt de NPO geen nieuws uit wat de klimaatideologie kan schaden. Daarom leest u betrekkelijk weinig over de vergroening en krijgt u op TV er helemaal niets over te zien. Maar laat u niets wijs maken, de aarde heeft het prima naar z’n zin.

 

 

19. Winderigheid

dia55

Daar staan ze dan. In volle overtuiging geplaatst. Door u betaalt, dat dan weer wel. Prachtig met hun silhouet tegen de blauwe lucht. Even verder op nog een, en nog een, enzovoort. Maar de wieken staan stil. Al weken. December was opvallend windstil en in januari 2017 gaat het al niet veel anders. Voor de groene rekenaars is dit een serieus probleem. Immers, de moderne wereld kan draaien op wind en zon. Nu is het sowieso behelpen met de zon in de winter maar gelukkig was er dan altijd nog de wind. Tot deze winter. Twee keer niks is niet veel.

Ze zijn druk aan het fantaseren, onze groene vrienden. Over hoe het kan. Zon en wind, iedereen blij en het overschot in de batterijen van Musk. Maar hoe nu verder. Als het mogelijk is dat de wind het maanden laat afweten in de winter dan zijn er nogal wat van de wonderapparaten nodig. En ze worden niet cadeau gegeven. Daarmee loopt de prijs van de gratis energie van wind en zon weer verder op. En de prijs staat er al niet al te best op. Op z’n gunstigst is het twee keer de huidige marktprijs van traditionele energie. Maar vaak loopt het verschil veel hoger op. Hoe hou je het gewone volk enthousiast voor het groene wonder als hun laatste spaarcenten naar de molenexploitanten moeten.

 

 

20. De neergang van hernieuwbaar

dia56

Hernieuwbare energie die ook nog een keer schoon en fris is. De wereld wordt er stukken mooier door. Schooljuffen (waar blijven de meesters….) vertellen de kindjes vol overgave over de mooie wereld die aanstaande is. Wat een verschil met het verleden toen kapitalisten nog de boventoon voerden en ze de mensen allerlei vieze brandstoffen lieten stoken. Dan gaat de wekker en zijn we weer wakker.

Hernieuwbaar is niet nieuw. In het verleden deden we niet anders. Het is juist de laatste 100 jaar anders gegaan. Met de komst van calorie-rijke brandstoffen kwam ook de welvaart. In de afgelopen eeuw is de voedselproductie omhoog geschoten, konden we werken aan luxe artikelen, hebben we wegen aangelegd, kon iedereen beschikken over een eigen auto en zijn we lekker warm en comfortabel gaan wonen. Daarvoor hebben we energie nodig die beschikbaar is wanneer we het nodig zijn. Omdat we graag ook prettig willen blijven leven, zijn we meer en meer afgestapt van hernieuwbaar.

Totdat op de brokstukken van de traditionele religies een stralende groene kerk is gebouwd. De groene dominee predikt naar hartenlust; terug naar 1834 toen iedereen zo gelukkig was. Alle energie moet weer hernieuwbaar worden net als toen. En de mensenmassa? Ze knikken instemmend, mede omdat ze van de NPO niets dan lof horen over het groene geloof. Ze stappen daarna in het autootje, rijden naar de supermarkt, daarna lekker stappen in de stad en nog een filmpje meepikken. Hoe lang nog?

 

 

21. Hoe alles normaal blijft

dia57

O, wat wordt het warm op de aarde. Met enkele triljarden euro’s moet het volgens de groene fantasten uiteindelijk weer goed komen. Dat het totale klimaateffect met hun inspanningen in 2100 slechts 0,17 graad Celsius zal zijn, deert hen niet. Het gaat niet om het doel, het gaat erom dat je nu laat zien dat je de wereld wilt redden. Het kapitalisme moet overboord. de marktwerking moet voor altijd worden stil gelegd. Het heeft ons immers alleen maar welvaart en geluk gebracht, dus weg ermee. Op naar een wereld met tekorten, met weer echte armoede en ellende maar wel een wereld die de groene elite mag besturen. En het gaat goed. Een doorgeschoten puber, die geen school heeft afgemaakt, wordt op het politieke schild gehesen en het volk zwaait met palmbladeren. Ons wacht een prachtige toekomst.

Wat kunnen feiten dan hard zijn. Gelukkig heeft de NPO tot doel u die niet te vertellen zodat u lekker door kunt rennen met de kudde lemmingen.
Maar goed, de feiten. Vanaf 1998 wordt de wereld niet meer warmer. (In de 100 jaar daarvoor slechts 0,8 graad, maar dat terzijde) Enkel natuurverschijnselen hebben invloed op de thermometer. Is er een oscillatie dan stijgt de temperatuur, barst er een vulkaan uit dan wordt hij weer gedempt. Maar verder, vlak. Geen opwarming, dus geen CO2 effect. We kunnen door met olie want daar is nog voor honderden jaren genoeg van. En dan of eerder over naar moderne brandstoffen. Deze liggen in het nucleaire terrein. Er zijn vergaande ontwikkelingen met moderne kerncentrales die ongevaarlijk enorme massa’s energie kunnen uitbraken voor weinig geld. Dan is niet leuk voor de groene elite. Geen absolute heerschappij en als het volk weer nuchter is, moet het jochie van het schild en heel wat uitleggen.

 

 

22. Vlak en vlakker

dia58

Matskovsky heeft er eens de tijd voor uitgetrokken om te kijken hoe de temperatuurvariaties op afzonderlijke delen van de wereld zijn verlopen. Daarbij heeft hij enkele interessante gegevens ontdekt. Het blijkt dat de wereld niet overal dezelfde patronen van opwarming toont. Er zijn zelfs delen waar helemaal geen sprake is van opwarming. In grote lijnen komt zijn onderzoek er op neer dat het rond de tropen nauwelijks bewegingen zijn te constateren, terwijl op de polen de hoogste verschillen worden gemeten. Ook zijn de minimum en maximum pieken niet altijd even sterk waar te nemen.

Vrijwel alle onderzochte gebieden hebben over een periode van 1000 jaar een grillig temperatuurverloop gekend. Dan weer waren er een aantal warme perioden maar die werden dan vervolgens weer afgelost door een lange tijd van koude. Uit alle resultaten blijkt dat de aarde altijd een groot aantal schommelingen in temperatuur heeft maar dat het altijd weer naar een gemiddelde toe kruipt. Ook is er geen sprake van een zorgelijke oplopende trend in de 20e eeuw. Dit onderzoek maakt maar weer eens duidelijk dat je temperatuurreeksen alleen over een zeer lange periode moet duiden. Volslagen hysterisch raken wanneer er in een tijdsbestek van 30  jaar enige opwarming wordt gemeten is eerder zaak voor een psychiater dan het een verantwoording is om je hele milieu te verpesten met molens en miljarden euro’s aan gemeenschapsgeld verspillen.

 

 

23. Groen rendement

dia59

De duurzame energie industrie maakt ons regelmatig blij met een nieuw project. Dan weer wordt er een akker vol gelegd met zonnepanelen en even later worden er allerlei lastige obstakels in zee voor vogels en scheepvaart neergeplant in de vorm van windmolens. NPO staat vooraan en zendt meteen de verbluffende toekomstige resultaten glimmend van oor tot oor uit zodat de geïndoctrineerde burger op tijd zijn volgende portie non-informatie krijgt. Elektriciteit voor 2000 gezinnen. Dat soort pulp.

Er zit een groot verschil in opgesteld vermogen en rendement vermogen. Zet je een molen neer van 100 MW dan levert hij geen 100 MW. Dat doet hij pas als het windkracht 5 waait. En dat doet het niet zo vaak. Bij een lagere windkracht presteert de molen meteen beduidend minder, bij een hogere windkracht wordt hij afgehaakt om schade te voorkomen.

Als je kijkt naar Duitsland de afgelopen maand dan was het renderend vermogen maar een fractie van het opgestelde vermogen. De 2000 gezinnen zitten gewoon een maand in het donker en in de kou. Gelukkig zijn er gezonde twijfels bij de energie-ingenieurs. Ze zetten nooit een windpark neer zonder achtervang. Er wordt gelijktijdig een flinke bruinkoolcentrale gebouwd die flink wordt opgestookt, zodat de burgerij niet doorlopend de dupe is van gebrek aan verstand bij Greenpeace en al haar vrienden. Wel worden er zo driedubbele kosten gemaakt.  Geen probleem zeggen onze bestuurders, dat verhalen we op de gebruikers. Hoelang de burger (en kiezer….) zich nog een oor laat aannaaien is niet duidelijk maar het moment dat hij wil afrekenen komt onverbiddelijk.

 

 

24. Zeespiegelstijging

dia60

In Nederland lopen enkele verstrooide professoren rond. Eentje ervan luistert naar de naam Pier Vellinga. Onlangs stond hij bij de Afsluitdijk en hij wilde aan de NPO vertellen hoeveel zeespiegelstijging er al was geweest sinds de aanleg van deze zeeafsluiting. De beste man spreidde daarbij zijn beide armen ver uit elkaar. De getoonde afstand betrof zeker een zestig centimeter. De NPO camera draaide en de bijbehorende journalist tikte het het bericht in op zijn tablet.

De journaalkijker en de krantenlezer werd de volgende dag weer eens getrakteerd op non-informatie maar omdat de NPO alleen maar bevestigend nieuws van de klimaatramp uitzendt, zal de kijker / lezer nooit beseffen dat hij weer eens is belazerd. Gelukkig zijn er ook meetstations. Meetstation Harlingen komt over dezelfde periode tot een schamele 20 centimeter. Zet je deze in een langjarige trend dan blijkt deze geheel volgens norm te verlopen.

De zeespiegel stijgt al sinds 1800 gestaag als gevolg van het einde van de kleine ijstijd. Gaat de wereld weer koelen dan zal de zeespiegel geheel volgens verwachting weer gaan dalen. Niets nieuws of verontrustends onder de zon. Het is voor een moderne maatschappij met veel goed opgeleide burgers werkelijk niet te bevatten dat een aantal clowns de publieke opinie dagelijks mag bespelen en dat er niet een massaal hoongelach uitbreekt over de rampen voorspellende groene professoren.

 

Ewoud

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s